Sähköremontti putkiremontin yhteydessä?

Linjasaneeraus, tuttavallisemmin putkiremontti, osuu kohdalle kerran 50 vuodessa, jos asuu taloyhtiössä. Tuo 50 vuotta on kuitenkin vain keskiarvo, sillä putkien ikä on hyvin yksilöllistä.

Putkiremontin yhteydessä on suositeltavaa toteuttaa myös muita remontteja, niin taloyhtiön remontteja kuin omia huoneistokohtaisia remonttejakin. Miksi? Koska remonttien toteuttaminen putkiremontin yhteydessä on edullisempaa kuin se, että remontit toteutettaisiin myöhemmin omina hankkeinaan. Toteuttamalla muita remontteja putkiremontin yhteydessä, osakkeen omistaja saa näin rahoilleen enemmän vastinetta ja huoneiston ja taloyhtiön arvo säilyy tai parhaimmassa tapauksessa, jopa nousee.

Milloin sähköjen uusinta on ajankohtaista?

Kun taloyhtiössä huomataan, että sähköverkon kapasiteetti on riittämätön, sähköautojen lataaminen on ajankohtaista ja mahdollisesti laajakaistayhteyksissä on ongelmia, taloyhtiön on aika tehdä päätös hankkeen valmistelusta.

Yleensä tämä sähköjen uusintatarve näyttäytyy huoneiston asukkaalle rajoittuneena arkena: imurointi, pyykinpesu ja ruuanlaitto eivät onnistu samanaikaisesti. Sulakkeita palaa, kun useampia paljon sähköä käyttäviä laitteita on päällä yhtäaikaisesti.

Sähköremontin suunnittelu

Sähköremontin suunnittelu alkaa taloyhtiön lähtötietoihin tutustumisella. Näitä ovat kunnossapitotarveselvitys ja hankesuunnitelma tai hankeselvitys, jos sellaisia on tehty. Kiinteistössä on voitu myös tehdä kuntotarkastuksia, jotka on toivon mukaan dokumentoitu. Sähkö- ja tietoliikennejärjestelmiä on mahdollisesti uusittu osittain jo vuosien aikana tai siihen on lisätty toiminnallisuuksia.

Taloyhtiö ei ihan omin päin voi mennä päättämään, mitä sähköremontti sisältää. Viranomaiset ja asunto-osakeyhtiölaki määrittävät tietyt reunaehdot remontille. Erilaiset sähköturvallisuusmääräykset ja viestintäviranomaisten asettamat suositukset antavat raamit projektin sisällölle ja toteutettaville ratkaisuille. Kun putkiremontti päätetään tehdä, taloyhtiön hallitus linjaa huoneistoihin niin sanotun perustason kalustuksen, laatoituksen ja valaistuksen osalta. Tästä onkin kerrottu tarkemmin artikkelissa perustason kylpyhuone.

Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää perustason määrittämisen lähtökohtaisesti alkuperäisen tason mukaisesti. Käytännössä perustaso tarkoittaa ajanmukaista hyvää tasoa, jossa keskeistä on tasavertaisuus ja voimassa olevien vaatimusten mukaisuus. Sähköremontin osalta tämä tarkoittaa vähintään kylpyhuoneiden sähköistystä ja vikavirtasuojauksia. Tietoliikennejärjestelmän osalta Traficom (entinen Viestintävirasto) velvoittaa rakentamaan antenniverkon osalta tähtiverkon ja tietoliikennettä varten jokaiseen huoneistoon valokuidun (Traficom määräys nro 65). Nämä velvoitteet koskevat taloyhtiöitä, joissa sähköjärjestelmiä peruskorjataan tai uusitaan.

Mitä sähkösuunnittelu sisältää?

Sähköremontissa sähköliittymäkaapeli verkosta talon pääkeskukseen uusitaan, lisäksi pääkeskus ja mittarikeskus, nousukaapeloinnit, ja huoneistojen ryhmäkeskukset uusitaan ja asennetaan kotijakamot tietoliikennejärjestelmiä varten. Porrashuoneiden ja yleistentilojen valaisimet ja niiden ohjausjärjestelmät, liiketunnistimet sekä autolämmityspistorasiat uusitaan. Tarvittaessa varaudutaan sähköautojen lataukseen ja myös piha-alueiden valaistusta voidaan uusia.

Suunnitteluun sisältyviä osa-alueita:

 • kiinteistön tilojen sähköistys
 • keskukset, kaapeloinnit, valaisimet, kytkimet
 • johtoreitit kellarista asuinhuoneistoihin ja huoneistojen sisällä
 • autolämmityspistorasiat, sähköautojen lataukseen varautuminen
 • liittymiskaapelin kaivantoon asennetaan varaputket operaattorien kaapelointeja varten
 • teleoperaattorit voidaan kilpailuttaa urakan jälkeen
 • huomioidaan kaapeliverkon osalta viestintäviraston määräys 65C / 2018
 • asennetaan uusi tähtirakenteinen antenniverkko
 • Tietoliikenteen valokuitu kaikkiin huoneistoihin
 • Palovaroittimet sähköverkkoon liitettyinä (turvallisuus)

Mikä sähköremontissa maksaa?

Sähkö- ja kaapeliverkon uusimisessa rakennustöiden osuus on noin kolmasosa kaikista kustannuksista. Jos uusiminen tehdään laajan linjasaneerauksen eli perinteisen putkiremontin yhteydessä, on sähkön osuus kokonaisurakassa loppujen lopuksi melko pieni – luokkaa 15-20 % kokonaiskustannuksista. Tällöin rakennustöiden osuus jakautuu vesijohtojen, viemäreiden ja kylpyhuoneiden rakennustöihin ja jäljelle jäävät käytännössä vain sähkö- ja kaapeliverkon todelliset kustannukset. Oheisessa kaaviossa on kuvattu perinteisen putkiremontin kustannusten jakautumista, jos vain välttämättömät sähköverkon osat uusitaan tai koko sähkö- ja tietoliikennejärjestelmät uusitaan.

Ilman sähköremonttia

 

Sähköremontin kanssa

On edullisempaa toteuttaa sähköremontti putkiremontin yhteydessä kuin myöhemmin erillisenä projektina.

Sähköjen uusiminen nostaa asuinviihtyvyyttä. Osakkaille tämä näyttäytyy arjessa nykyaikaisena elämänä: samaan aikaan voi imuroida, keittää perunoita, pestä pyykkiä ja käyttää jopa kuivausrumpua. Lisäksi yleisten tilojen valaistus ja niiden automatiikka tuo turvallisuutta.

Millä neuvoilla eteenpäin?

Taloyhtiöissä voi olla eri huoneistoissa erilainen sähköverkon kapasiteetti, tällöin osakkaat ovat eriarvoisessa tilanteessa, kun pohditaan verkon uusimisen tarpeita. Lisäksi esimerkiksi taloyhtiössä oleva kaasuverkko on voinut vaikuttaa sähköverkon mitoitukseen. Jos sulakkeet palavat, kun laitat ruokaa tai kaapeliverkko ei vastaa nykyisiä tietoliikenteen tarpeita, asiaan kannattaa perehtyä. Samoin aina hankesuunnittelun yhteydessä, kun puhutaan putkiremontista, on syytä selvittää, mikä on sähkö- ja kaapeliverkon tilanne.

Käytännössä isojen peruskorjausten yhteydessä on selkeää ja taloudellisesti järkevää huolehtia kuntoon myös sähkö- ja kaapeliverkko. Tällöin taloyhtiössä voidaan keskittyä seuraavien vuosikymmenien aikana asumiseen sekä pienempiin toimenpiteisiin.

Jäikö kysyttävää? Keskustellaan lisää taloyhtiö 2019 -messuilla 10.4 messukeskuksessa.

Arto Heikkilä

Arto Heikkilä on palvellut suomalaisia taloyhtiöitä ja kiinteistön omistajia jo yli 30 vuoden ajan Talokeskuksella. Hän tapaa työssään satoja hallituksen jäseniä ja isännöitsijöitä vuosittain. Vapaa-ajalla Arton voi tavata purjehtimasta Porkkalan ympäristössä.

1 kommentti

 • Meille uusittiin sähköt. Ja nyt voi laitta tiskikoneen sekä pesukoneen samaan aikaan päälle. Aiemmin, jos molemmat olivat päällä, toinen niistä lopetti toimimasta.

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.