Sähköauton latauspiste taloyhtiössä – tiedä kolme asiaa

Kevät on asunto-osakeyhtiöiden vuosikokousten aikaa. Monessa taloyhtiössä yhtiökokouksen esityslistalla onkin aiheena sähköauton latauspiste taloyhtiössä. On hyvä olla tietoinen siitä, mitä vaihtoehtoja, velvoitteita ja mahdollisuuksia sähköauton latauspisteisiin liittyy, ennen kuin äänestää asiasta.

Taloyhtiössä sähköauton latauspiste edellyttää aina taloyhtiön päätöstä tai lupaa.

Päätöksentekoa sääntelee asunto-osakeyhtiölaki. Käytännössä päätöksenteko tapahtuu siis joko yhtiökokouksessa tai hallituksessa. Päätöksenteossa on huomioitava osakkeenomistajien yhdenvertaisuus. Huomioitavaa on myös se, että taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta toteuttaa sähköautojen latauspisteitä. Taloyhtiön hallituksen kannattaisi ihan ensiksi selvittää, onko sähköauton latauspisteen tai -pisteiden rakentamiseen tarvetta. Tämän voi toteuttaa vaikkapa teettämällä asukaskyselyn sähköauton hankinnasta ja sähköauton latauspisteiden tarpeesta.

Taloyhtiön osakkaille tulisi tarjota yhdenmukainen mahdollisuus sähköauton latauspisteen käyttöön. Käytännössä tämä voi olla vaikeaa koska kaikille halukkaille ei aina järjesty edes tavallista autopaikkaa taloyhtiössä. Lähes jokaiseen taloyhtiöön saadaan kuitenkin latauspiste. No, ei ehkä ihan jokaiseen, jos asuu vaikkapa kantakaupungissa ja taloyhtiöllä ei ole edes autopaikkoja.

Sähköauton latauspiste tai -pisteet voidaan asentaa vain niitä nyt tarvitseville tai niille, jotka ovat lähitulevaisuudessa hankkimassa ladattavan ajoneuvon.

Jos taloyhtiössä on kuitenkin valmius sähköautojen latauspisteille, voidaan rakentaa oma latauskeskus tai latausasema, omalla uudella riittävän kokoisella kaapeloinnilla kiinteistön keskukselta, josta pystytään tarvittaessa lisäämään latauspaikkoja uusilla kaapeloinneilla ja koteloilla. Helpointa on myös rakentaa ensin vain muutama latauspiste eli käytännössä se määrä, joka ei vielä aiheuta muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään. Jos taloyhtiön kapasiteetti riittää, latauspisteiden toteuttamisesta voidaan päättää yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöllä. Tällainen investointi on hyvin kevyt ja sillä ratkaistaan ensimmäisten sähköautoilijoiden tarpeet muutamaksi vuodeksi.

Liittymäkaapelin uusinta on edessä, jos sähköauton latauspisteitä tarvitaan paljon

Liittymän ja keskuksien uusiminen tulee eteen, kun latauspaikkoja tarvitsevia on paljon tai taloyhtiön nykyinen sähköjärjestelmä ei riitä. Tämä on usein raskain toteutustapa.

Olipa kyseessä sitten kevyempi tai raskaampi toteutustapa, valitaan käyttötarkoitukseen aina soveltuvat latauslaitteet ja palvelut, jotka täyttävät sähköstandardit ja tulevat EU-direktiivit. Type 2- standardin mukaiset nimenomaan sähköauton lataukseen suunnitellut tuotteet.

Tärkeimpänä vaatimuksena sähköauton latauspisteissä on kuitenkin turvallisuus: Taloyhtiöllä on vastuu sähköturvallisuudesta latauskoteloon asti.

Kollegani Jaakko Suomela kirjoitti myös aiheesta vaikuttaako sähköautojen yleistyminen sinun taloyhtiöösi viime kesänä. Kannattaa lukaista sekin.

Sähköautojen latauspiste taloyhtiöön ARAN avustuksella

Taloyhtiöt voivat hakea avustusta sähköauton latausinfran rakentamiseen. Avustusta on ollut mahdollista hakea syksystä 2018 lähtien. Avustuksen edellytyksenä on, että kiinteistö rakentaa valmiuden vähintään viidelle sähköauton latauspisteelle. Avustuksen suuruus on 35 prosenttia hyväksytyistä toteutuneista kustannuksista, mutta kuitenkin maksimissaan 90 000 euroa. Avustusta saa tarvekartoitukseen, hankesuunnitelman teettämiseen, sähköpääkeskuksen. Muutostöihin, putkituksiin ja kaapelointeihin ja niin edelleen. Tarkemmat ehdot on kerrottu ARA:n sivuilla.

Sähköauton latauspiste käynnistetään tarveselvityksellä

Kun sähköauton latauspisteet tulevat puheeksi taloyhtiössä, taloyhtiön kannattaa teettää sähköautojen latauspisteiden tarveselvitys. Tarveselvityksessä tutkitaan, mitä valmiuksia ja vaihtoehtoja taloyhtiöllä on ja millaisista kustannuksista olisi kyse.

Mikäli sähköautojen latauspiste tai -pisteet ovat ajankohtainen asia taloyhtiössäsi, niin autan tarvittaessa yhtiönne liikkeelle. Kannattaa myös ladata maksuton opas . Oppaassa on paljon hyödyllistä tietoa niin hallitukselle kuin yksittäiselle osakkaallekin. Samalla saat pääsyn muihin ajankohtaisiin dokumentteihin, kuten laskureihin ja oppaisiin sekä kuusi kertaa vuodessa lähetettävän uutiskirjeen.

Lataa opas

Miten sähköauton lataamista tulisi sitten laskuttaa taloyhtiössä? Tästä tärkeästä aiheesta kirjoitankin seuraavan postaukseni.

Kysyttävää tai kommentteja?

 

Arto Heikkilä

Arto Heikkilä on palvellut suomalaisia taloyhtiöitä ja kiinteistön omistajia jo yli 30 vuoden ajan Talokeskuksella. Hän tapaa työssään satoja hallituksen jäseniä ja isännöitsijöitä vuosittain. Vapaa-ajalla Arton voi tavata purjehtimasta Porkkalan ympäristössä.

Kommentoi

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.