Sähköautojen latauspisteet nostavat taloyhtiön arvoa

Suomessa oli viime vuonna 24 704 hybridiautoa ja 4661 täyssähköautoa ja määrä kasvaa jatkuvasti, joten myös uusia latauspisteitä tarvitaan jatkuvasti.

Usein toive latauspisteen asennuksesta tulee asukkaalta, jolla on harkinnassa tai käytössään sähkö- tai hybridiauto.

Osakas voi ehdottaa taloyhtiön hallitukselle latauspisteen asennusta, mutta taloyhtiön hallitukselta tarvitaan lupa edetä suunnittelussa.

Talokummeihin voi ottaa yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun lataustarve nousee käytäväkeskustelun aiheeksi taloyhtiössä. Neuvomme mielellämme alkumetreiltä, jotta säästytään turhalta työltä ja epäkäytännöllisiltä toteutussuunnitelmilta.

Talokummit tarjoavat palveluja avaimet käteen -periaatteella

Lähdemme liikkeelle aina tarpeiden kartoittamisella ja esiselvityksellä. Heti alussa on hyvä sopia pelissäännöt, jotka käydään läpi yhdessä talokummien kanssa ensimmäisessä tapaamisessa.

Talokummien osallistuminen tapaamiseen, kartoitus- ja tarjousvaiheeseen on maksutonta. Tapaamisen jälkeen talokummit lähettävät muistion keskusteluista ja asennusehdotuksen.

Esiselvityksen tekeminen on tärkeää, jotta taloyhtiön asukkaiden tarpeet saadaan kirjattua ylös. Kun esiselvitys ja kartoitusraportti on hyväksytty, pyydämme alihankkijoiltamme tarjoukset. Käytämme aina vuosien saatossa hyväksi havaittuja ja luotettavia urakoitsijoita, jotka myöntävät työlleen kahden vuoden takuun ja ovat tunnetusti nopeita toteuttamaan mahdolliset korjaukset.

Tarjousten kirjallisen hyväksymisen jälkeen ammattitaitoiset ja kokeneet kummimme myös valvovat ja hyväksyvät toteutuksen, jolloin urakka on mahdollisimman riskitön ja vaivaton. Projektin edetessä hoidamme tiedottamisen taloyhtiön suuntaan, jotta kaikki pysyvät jatkuvasti kartalla hankkeen etenemisestä ja hallitus voi nukkua yönsä rauhassa.

Kirjoitamme aina raportit latauspisteiden lopputarkastuksesta ja toimitamme viralliset pöytäkirjat. talotekniikan ammattilaiset hyväksyvät aina asennukset, jolloin taloyhtiö saa sen mitä on sovittu ja työnjälki on ammattimaista.

Jos asennustyön tarkastus vaatii sähkönsyötön osalta energiamittausta, ne tilataan kolmannelta osapuolelta eli paikalliselta sähköyhtiöltä.

Mitä latauspiste maksaa?

Sähköautojen latauspisteitä on tarjolla useita erilaisia malleja ja useisiin eri käyttötarkoituksiin. Karkeasti jaoteltuna latausvaihtoehtoja ovat hybridiautojen hidas yliyön laturi tai nopea latauslaite.  Myös sähköautoille löytyy nopeita ja hitaita vaihtoehtoja.

Mitään yleispätevää vastausta hintoihin on vaikea antaa, koska hinta riippuu niin monesta yksityiskohdasta. Halvimmillaan latauspiste voi tulla maksamaan 500–1000 euroa riippuen olosuhteista. Kun asennetaan kotelomallinen laite talon seinään ja sähkötyöt ovat maltillisia, hinta pysyy alhaisena.

Asentaessa pitää ottaa huomioon taloyhtiön nykyinen sähköverkko ja verkon tarjoama kapasiteetti.  Jos johdot halutaan vetää maakaapeleina tai riittävän sähkönsyötön varmistamiseksi tarvitaan laajempaa sähkösuunnittelua ja -asennuksia, hinta nousee vastaavasti. Pikalatauslaitteisto hybridiautolle, maksaa helposti toista tonnia.

Pikalatauspiste tarvitsee suunnilleen yhtä paljon sähköä kuin sähköhella eli 11 kilowattia. Yksittäisessä latauspaikassa energian tarve harvoin nousee ongelmaksi, mutta joskus latauspaikan tarvitsijoita tai toivojia voi olla taloyhtiössä kymmeniä.

Maksumieheksi joutuu usein latauspisteen tarvitsija, varsinkin jos kyseessä on yksittäistapaus. Asennuskustannukset voidaan jakaa myös monella muulla tavalla, jos tavoitteena on yksitäisen asukkaan toiveiden lisäksi taloyhtiön arvon nousu.

Asennukset kannattaa tehdä perussaneerauksen yhteydessä. Useimmiten asennustöiden yhteydessä modernit taloyhtiöt haluavat varautua tulevaisuuteen ja latauspisteet suunnitellaan ja asennetaan melkein kaikille autopaikoille. Nykyään suositus onkin, että noin vähintään talon autopaikoista 10 % paikoista olisi sähköpaikkoja.

Tarjoamme latauspisteasennuksissakin käytännön tukea päätöksien tekoon, asennushankkeiden käynnistämiseen ja taloyhtiön kokonaistilanteen hahmottamiseen. Ammattilaisapu tekee päätöksistä ja toteutuksesta huolettomampaa ja usein myös sopuisampaa.

 

Arto Heikkilä

Arto Heikkilä on palvellut suomalaisia taloyhtiöitä ja kiinteistön omistajia jo yli 30 vuoden ajan Talokeskuksella. Hän tapaa työssään satoja hallituksen jäseniä ja isännöitsijöitä vuosittain. Vapaa-ajalla Arton voi tavata purjehtimasta Porkkalan ympäristössä.

Kommentoi

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.