Putkiremontti eli linjasaneeraus

Putkiremontti tarkoittaa rakennuksen vanhojen vesi- ja viemäriputkien vaihtamista uusiin. Putkiremontti on yleensä ajankohtainen, kun rakennuksen putket ovat 40-60 vuotta vanhat. Putkiremontin ajankohtaan vaikuttaa putkien teknisen kunnon lisäksi myös muut kiinteistön korjaustarpeet, jotka käyvät ilmi kunnossapitotarveselvityksestä. Kunnossapitotarveselvityksen aikajakso on yleensä noin viisi vuotta ja siinä on kerrottu, miten ja milloin kiinteistön korjaukset on ajateltu toteuttaa.

Nykyään termiä putkiremontti käytetään laajasti myös silloin, kun tarkoitetaan pelkästään viemäreiden kunnostamista ja käyttövesijohtojen uusimista. On kuitenkin tärkeää huomioida, että kunnostettu putki ei ole sama asia kuin uusi putki. Siksi onkin alettu puhumaan perinteisestä putkiremontista, vesijohtojen uusimisesta, viemäreiden sukittamisesta ja putkittamisesta sekä erilaisista hybridimenetelmistä. Nykyaikaisten menetelmien ansiosta rakennusten ikä, kunto ja taloyhtiön erilaiset tarpeet ja kustannukset voidaan huomioida paremmin.

Perinteinen putkiremontti

Perinteinen putkiremontti tarkoittaa sitä, että kaikki rakennuksen vesi- ja viemäriputket vaihdetaan uusiin. Lisäksi uusitaan märkätilojen vesieristykset, laatoitukset ja kalusteet. Tämän lisäksi kiinteistön muita rakenteita korjataan tarpeen mukaan. Perinteinen putkiremontti on varma tapa saada kiinteistön putkisto kerralla kuntoon ja pitkäksi aikaa. Perinteinen putkiremontti sisältää käytännössä aina myös sähkö- ja kaapeliverkon uusimisen sekä erilaisia yleisten tilojen peruskorjauksia.

Pinnoitukset

Viemäreiden korjaukseen on tullut korjausmenetelmiä, joissa vanhaa viemäriä ei korvata uudella, vaan viemäri pinnoitetaan sisältä, sujutetaan uudella sisäputkella tai sukitetaan puhallettavalla sisäkerroksella. Puhallettavasta sisäkerroksesta käytetään nimitystä viemäreiden sukittaminen. Pinnoitus on nopea ja kustannustehokas tapa lisätä putken käyttöikää.

Putkiremontin menetelmän valinta

Putkiremontin menetelmän valintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Rakennuksen ikä, kunto ja talotekniset ratkaisut sanelevat käytettävissä olevat vaihtoehdot. Lisäksi asukkaille putkiremontin kesto, kustannukset tai vanhan kylpyhuoneen säilyttäminen voivat olla kriteereitä putkiremontin menetelmän valinnassa.

Putkiremontin hinta

Putkiremontin hinta on aina taloyhtiökohtainen. Taloyhtiö voi toteuttaa putkiremontin yhteydessä muitakin korjaustoimenpiteitä ja usein tämä onkin suositeltavaa ja kustannustehokasta. Perinteinen putkiremontti maksoi vuonna 2015 keskimäärin 528€/m², pääkaupunkiseudulla hieman enemmän, 789€/m². Putkien kunnostus eli viemäreiden kunnostaminen sisäpuolelta, maksaa keskimäärin noin 100-200€/m². Käyttövesiputkien uusiminen pinnalla tai koteloissa maksaa keskimäärin 100-200€/m². Neliöhintaan vaikuttaa asuinhuoneistojen keskipinta-ala. Mitä pienempi keskipinta-ala – sitä suurempi on neliöhinta.

Mistä tietää, onko putkiremontti ajankohtainen?

Rakennusten vesijohtojen ja viemäriputkistojen elinkaari on noin 50 vuotta. Putkiston kestoon vaikuttaa mm. putkien laatu ja materiaali, alueellinen veden laatu, kiinteistön käyttötarkoitus ja järjestelmien huolto ja kunnossapito. Kiinteistön putkiston kesto on kuitenkin yksilöllistä ja 50 vuoden käyttöikä on vain keskiarvo. Putkiston kuntotutkimus kertoo, missä kunnossa kiinteistön putket ovat. Kuntotutkimus kannattaa toteuttaa ensimmäisen kerran, kun putkisto on 30 vuotta vanha ja tämän jälkeen noin kuuden vuoden välein. Jos putkistossa epäillään ongelmia, kannattaa putkiston kuntotutkimus tehdä viipymättä.

Jäikö jokin asia pohdituttamaan putkiremonttiin liittyen? Kokeile suosittua palveluamme. Pyydä Talokummi veloituksetta käymään taloyhtiösi hallituksen kokokouksessa tai yhtiökokouksessa.

 

Katso myös nämä:

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.