Paljonko putkiremontti maksaa

Paljonko se putkiremontti maksaa? Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saan, kun vierailen taloyhtiöiden hallitusten kokouksissa. Putkiremonttien hintojen vertailu on hankalaa, sillä taloyhtiöt ja remonttien sisällöt vaihtelevat. Suoraa vastausta kysymykseen ei siis ole. Jokainen kiinteistö on yksilö. Jokainen taloyhtiön hallitus ja yhtiökokous päättää itse putkiremonttinsa sisällön ja näin ollen myös hinnan.

Isännöintiliitto julkaisi pari viikkoa sitten vuosittaisen putkiremonttibarometrin tulokset. Tuloksista ovat uutisoineet jo Helsingin Sanomat, Vantaan Sanomat ja monet muut julkaisut. Vaikka vastaajia oli lukumääräisesti melko vähän, 254 isännöitsijää, kyselyn tulokset antavat suuntaa putkiremonttien tilanteesta Suomessa. Taloyhtiöitä kiinnostaa olennaisesti putkiremontin hinta ja hintaan vaikuttavat tekijät. Puretaanpa näitä vähän auki.

Paljonko putkiremontti maksaa per asuinneliö?

Neliöhintaan vaikuttaa merkittävästi rakennusajankohta, sijainti, keskimääräinen huoneistojen koko ja huoneistojen kokonaismäärä. Suuri pienten asuntojen määrä nostaa neliöhintaa ja se voi olla huomattavasti suurempi kuin putkiremonttibarometrin keskimääräinen neliöhinta. Tämä kannattaa muistaa, kun pohtii oman taloyhtiön putkiremontin hintaa.

Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin mukaan putkiremontti maksaa keskimäärin 770 euroa neliöltä koko Suomessa. Pääkaupunkiseudulla putkiremontti maksaa hieman enemmän, 1053 euroa neliöltä. Pääkaupunkiseudun korkeampi hintataso johtuu muun muassa siitä, että pääkaupunkiseudulla on enemmän niin sanottuja ”arvokiinteistöjä”. Lisäksi pääkaupunkiseudulla on enemmän kiinteistöjä, joissa on pieniä huoneistoja. Mitä enemmän on märkätiloja, sitä enemmän on remontoitavaa.

Putkiremontin hinta

Putkiremontin hinta on tärkein kriteeri urakoitsijan valinnassa suurimmassa osassa taloyhtiöitä. Hinta on jopa tärkeämpää kuin urakoitsijan maine, aikataulu tai työn takuukysymykset Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin mukaan. Putkiremontin suunnittelun osuus on vain noin viisi prosenttia putkiremontin kokonaiskustannuksista. Tässäkin esiintyy vaihtelua.

Putkiremontin hintaan vaikuttaa siis olennaisesti putkiremontin sisältö ja käytettävät menetelmät ja tekniikat. Esimerkiksi viemäriputkiston uusinta maksaa 200 – 600 euroa per neliö. Sukittaminen maksaa noin 80 – 150 euroa per neliö. Viemäreiden korjaukseen on tullut uusia korjausmenetelmiä, joissa vanhaa viemäriä ei korvata uudella, vaan viemäri pinnoitetaan sisältä, sujutetaan uudella sisäputkella tai sukitetaan puhallettavalla sisäkerroksella. Puhallettavasta sisäkerroksesta käytetään nimitystä viemäreiden sukitus. Pinnoitus on kustannustehokas tapa putken käyttöiän lisäämiseksi. Putkiremonttia ja putkien sukitusta vertailtaessa on muistettava, ettei sukitus sisällä automaattisesti esimerkiksi kylpyhuoneen uusimista, toisin kuin perinteinen putkiremontti, vaan se pitää tilata lisätyönä. Käyttövesiputkien uusinta maksaa 100 -150 euroa neliöltä. Kuten huomataan, putkiremontin hinta on eri osien summa.

Putkiremontin hinta on eri osien summa

Märkätilojen osalta hintaa on myös haastavampi laskea, sillä hinta on täysin riippuvainen siitä, mitä märkätiloille tehdään. Barometriin vastanneista taloyhtiöistä vain 72% uusi kylpyhuoneet putkiremontin yhteydessä. Lisäksi putkiremontin yhteydessä tehdään usein sähköremontti.

Nouseeko asunnon arvo putkiremontin yhteydessä?

No, mitäs sille asunnon arvolle käy putkiremontin yhteydessä? Tästä aiheesta kirjoitinkin jo aikaisemmin viime vuonna artikkelissa Asunnon myynti ennen putkiremonttia. Kiinteistönvälitysliikkeiden edustajat ovat melko yksimielisiä siitä, miten putkiremontti vaikuttaa asunnon myyntihintaan. Helsingin Sanomissa haastatellun Anu-Elina Hintsan, huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajan, mukaan putkiremontti alkaa vaikuttaa asuntokauppaan jo viidestä kuuteen vuotta ennen remonttia. Kiinteistömaailman toimitusjohtajan, Erkki Heikkisen mukaan putkiremontti näkyy asuntojen hinnoissa viimeistään silloin, kun putkiremontti mainitaan kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelmassa, eli PTS:ssä. Habitan toimitusjohtaja Mika Pärssinne on samoilla linjoilla Heikkisen kanssa. Bo LKV:n aluejohtaja Saara Murtovaara on positiivisemmalla kulmalla liikkeellä. Hänen mielestään putkiremontti vaikuttaa huoneiston hintaan, kun hankesuunnittelu on käynnistetty tai kun remontin aloitukseen on pari vuotta.

Mikään kiinteistö ei ole ikuinen

Putkiremonttia ei kuitenkaan kannata pelätä loputtomiin. Remontti on kuitenkin tehtävä, sillä putkisto kestää tyypillisesti 40–50 vuotta. Kun menee rohkeasti mukaan taloyhtiön hallitukseen ja ottaa selvää asioista, pystyy vaikuttamaan hyvinkin paljon putkiremontin sisältöön ja sitä kautta myös oman huoneiston arvoon. Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin tulokset ovat linjassa tämän ajatuksen kanssa. 70%:lla osakkaista oli realistinen käsitys siitä, millainen vaikutus putkiremontilla on asunnon arvoon.

 

Jaakko Suomela

Jaakko Suomela työskenteli Talokeskuksella vuosina 2016 - 2019 erilaisissa myynnin, markkinoinnin ja asiakkuudenhallinnan tehtävissä.

4 kommenttia

  • Kiitos kattavasta kirjoituksesta putkiremonttiin liittyen. Meillä alkaa taloyhtiössä putkiremontin suunnnitteluvaihe juuri. En tiennytkään että putkitöissä ei välttämättä tarvitse poistaa vaan ne voi pelkästään pinnoittaa. Pitääpä tutustua enemmän tähän vaihtoehtoon enemmän.

  • Me juuri aloitetaan putkiremontti ja selvitystyössä on nyt LVI töiden tilaus ja lupahakemukset. Kuten sanoit, valinnassa vaikuttaa urakoitsijan maine ja aikataulu. Itse otimme hyvin aikaa tälle vaiheelle ettei tule kiire.

  • Mielenkiintoista, että usein tehdään putkiremontin yhteydessä myös sähköremontti. Taloyhtiössämme alkaa juuri putkiremontti. Odotan innolla, että saamme päivitettyä kylppärimme.

  • Meillä taloyhtiössä tehtiin sukitus. Se ei onneksi kestänyt hirveän kauan. Mutta kun samalla uusittiin kylpyhuone, niin se tietenkin pidenti vessan käyttöönottoa.

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.