Millainen parvekeremontti sopii sinulle?

Yleensä parvekeremonttiin ryhdytään, kun parvekkeiden pinnat ovat kuluneita, pielistä on pudonnut palasia tai raudat ovat näkyvillä. Tällöin olisi aiheellista teettää parvekkeiden kuntotutkimus tai kartoitus.  Kuntotutkimuksessa parvekkeista otetaan poranäytteitä. Joita analysoimalla selviää parvekkeiden kunto, sekä määritellään oikea korjaustapa. Kuntotutkimus on myös aiheellista tehdä, kun parveke on noin 20 vuotta vanha. Parvekeremontteja on erilaisia ja remontin laajuus ja toteutustapa riippuu aina kiinteistöstä ja kiinteistön omistajien tarpeista.

Kevyt parvekeremontti

Kevyimmillään parvekeremontti on sellainen, että parvekelaatan yläpinta eli parvekkeen lattia vesieristetään ja muut parvekkeen osat maalataan. Parvekkeiden rakenteisiin ei puututa, eikä parvekkeelle tehdä muutoksia. Kevyt parvekeremontti auttaa myös pitämään parvekkeet kunnossa, jolloin raskaampi parvekeremontti on aiheellinen vasta tulevaisuudessa.

Raskaampi parvekeremontti

Kun parvekkeiden rakenteissa alkaa olla betoni- ja teräsvaurioita, tarvitaan raskaampi parvekeremontti. Tällöin kaikki vaurioituneet parvekerakenteet puretaan ja uusitaan. Toisinaan joudutaan tai halutaan uusia parvekkeiden etukaiteita, esimerkiksi betonikaiteet voidaan korvata kokonaan lasikaiteilla. Näin parvekkeelle sekä parvekkeen takana olevaan huoneeseen saadaan enemmän valoa.

Kokonaan uusi parveke

Kun parvekkeet uusitaan kokonaan, kannattaa tutkia parvekkeen laajentamisvaihtoehtoja. Usein parveketta voidaan laajentaa syvyyssunnassa, jolloin parvekkeen kalustettavuus on parempi. Parvekkeen voi uusia muutenkin kuin korvaamalla betonin lasilla, esimerkiksi rakentamalla uudet teräsrunkoiset parvekkeet. Rakennuksen alkuperäinen tyyli tulee kuitenkin ottaa huomioon, kun mietitään kokonaan uusia parvekkeita. Arkkitehti ja rakennesuunnittelija, huolehtivat siitä, että parvekkeet ovat teknisesti toimivia sekä taloudellisesti järkeviä ja  ja ennen kaikkea – rakennuksen tyyliin sopivia. Havainnekuvat uusista parvekkeista helpottavat päätöksentekoa.

Erilaisia näkökulmia parvekeremonttiin

Yksi vaihtoehto on käyttää parvekkeen rakenteet loppuun ja korvata parveke aikanaan kokonaan uudella parvekkeella. Toinen vaihtoehto on tehdä riittävän ajoissa kevyempiä korjauksia, joilla parvekkeiden käyttöikää voidaan maksimoida. Ennemmin tai myöhemmin parvekkeille on tehtävä raskaampi korjaus tai uusia parvekkeet kokonaan.

Parvekeremontin suunnittelu

Parvekekorjauksen suunnittelu lähtee liikkeelle kuntotutkimuksella. Kun korjausten laajuus on selvillä, on hankesuunnittelun aika. Hankesuunnittelun aikana selvitetään rakennusvalvonnan vaatimukset ja mahdolliset vaihtoehdot sekä tehdään suositus yhtiökokouksen hyväksyttäväksi. Hankesuunnitteluun voi sisältyä luonnoksia ja havainnekuvia parvekekaiteista tai kokonaan uusista parvekkeista.

Kun toteutus vaihtoehto on valittu, aloitetaan toteutussuunnittelu, johon sisältyvät arkkitehtisuunnitelmat ja rakennesuunnitelmat. Usein parvekeremontin yhteydessä, parvekkeille lisätään pistorasioita ja / tai valaistusta. Parvekeremontti vaatii yleensä rakennusluvan, joten hankkeessa on oltava pääsuunnittelija, joka huolehtii lupa-asioista.

Suunnitelmat laaditaan kattamaan kaikki työvaiheet parvekkeiden purkutöistä, korjaustöihin tai  uusien parvekkeiden asentamiseen. Uudet parvekkeet ovat vanhojen peruskorjaamista jonkin verran kalliimmat, mutta uusittujen parvekkeiden koko yleensä kasvaa, jolloin parvekkeiden käytettävyys ja mukavuus paranee.

Susanna Kinnunen

Susanna Kinnunen on suunnittelupäällikkö ja rakennusarkkitehti. Työssään Susanna auttaa kiinteistön omistajia näkemään kiinteistönsä parhaat puolet. Vapaa-ajalla Susanna matkustelee ja käy kuntosalilla.

Kommentoi

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.