Mikä ihmeen perustason kylpyhuone?

Kun taloyhtiössä suunnitellaan putkiremonttia, puhutaan taloyhtiön perustasosta. Ok, siis mistä? Perustasolla tarkoitetaan mallikylpyhuonetta. Putkiremontin yhteydessä usein päivitetään kylpyhuoneet vastaamaan nykypäivän tasoa niin viranomaismääräysten kuin käytettävyydenkin osalta. Perustasoa määrittää myös hyvä rakennustapa. Se tarkoittaa sitä, että korjauksessa on käytettävä aina nykymääräysten mukaisia työtapoja ja materiaaleja. 1920-luvulla valmistuneen talon kylpyhuonetta ei korjata rakennuksen valmistumisen aikaiseen tilaan vaan nykyisin hyväksyttyyn perustasoon. Kun putkiremontti päätetään tehdä, taloyhtiö ehdottaa kaikkiin huoneistoihin samanlaisen kalustuksen, laatoituksen ja valaistuksen, josta käytetään jatkossa nimeä ”perustaso”.

Perustaso ei vastaa kaikkien osakkaiden käsitystä unelmien kylpyhuoneesta. Siksi onkin tärkeää kuulla kaikkien osakkaiden toiveet, jotta perustasoksi valikoituu sellainen ratkaisu, joka täyttää mahdollisimman monen toiveet. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien osakkaiden mitä erikoisemmat toiveet otettaisiin huomioon perustasoa valitessa. Esimerkiksi poreamme ja höyrysuihkukaappi eivät kuulu perustasoon. Taloyhtiö päättää, millaisia laattavaihtoehtoja tai vesikalusteita osakkaat voivat valita omiin tiloihinsa taloyhtiön maksamana, toisin sanoen, ilman lisäkustannuksia. Jos huoneiston omistaja haluaa määriteltyä perustasoa kalliimmat laatat, hän maksaa itse osuuden, joka ylittää perustasoisen laatan ja sen asennuksen hinnan. Poreammeen ja siihen liittyvän asennuksen osakas maksaa myös itse. Henkilökohtaiset remontit tai valinnat eivät saa haitata koko talon remonttia tai vaikuttaa remontin aikatauluun.

Perustason valitsee kuitenkin taloyhtiön hallitus. Hallitus voi siis valita perustasoksi laadukkaamman (ja usein myös arvokkaamman) ratkaisun. Tämä riippuu usein taloyhtiön varallisuudesta. Perustasoa on kritisoitu paljon lehdistössä ja monille onkin palanut verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi valkoiset 10×10 kaakelit edustamaan ”perustason kylpyhuonetta”. Todellisuudessa perustason kalusteissa ja laatoissa on valinnanvaraa. Valinnoissa kannatta ennakoida tulevaa. Millaisia tarpeita sinulla ja asunnolla on tulevaisuudessa? Jos aiot myydä asunnon, perustason kaakelit voivat olla parempi myyntivaltti kuin kovin persoonalliset valinnat. Klassiset värit ja materiaalit ovat pitkäikäisempiä ja sopivat moneen sisustusmakuun. Myös esteettömyys kannattaa huomioida.

Putkiremontin aiheuttamasta myllerryksestä kannattaa kuitenkin ottaa kaikki irti. Remontin yhteydessä kannattaa tehdä omia asuntokohtaisia parannuksia. Jos riittävän moni osakas innostuu uudistamaan kotia, siihen liittyvät kustannukset voidaan sisällyttää urakkaan ja maksaa taloyhtiön yhteisistä varoista. Tällöin toteutuksesta tulee edullisempi kuin se, että jokainen osakas teettäisi remontit yksitellen ja vieläpä eri urakoitsijoilla. Esimerkiksi keittiöremontti tai saunan rakentaminen vaatehuoneeseen ovat harkitsemisen arvoisia putkiremontin yhteydessä.

Jaakko Suomela

Jaakko Suomela työskenteli Talokeskuksella vuosina 2016 - 2019 erilaisissa myynnin, markkinoinnin ja asiakkuudenhallinnan tehtävissä.

1 kommentti

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.