Ammattitermit tutuiksi – näin kukistat korjaushankkeiden sanahelinän

Taloyhtiöiden korjaushankkeista päättäminen ja eteenpäin vieminen on kovaa työtä niin isännöitsijälle, hallitukselle kuin asiantuntijoillekin. Sopivan lisämausteen korjaushankkeille antavat rakentamisen ammattitermit – yleisessä keskustelussa käytetyt sanat ja ihan eri asiaa tarkoittavien sanojen käyttäminen sopivasti sekaisin – riippuen vähän siitä, kuka termiä käyttää.

Ehkä kaikille tutuimmat termit ovat putkiremontti ja linjasaneeraus, joista kirjoitinkin jo aikaisemmin ”Uskomuksia putkiremonteista” artikkelissa. Kannattaa lukea se vielä kertaalleen. Tämän postauksen innoittajana toimii viime viikkojen tapaamiset taloyhtiöiden hallitusten kanssa ja joukko sekalaisia pyyntöjä, joissa on pyydetty selvittämään vähän kaikenlaista. Näitä pyyntöjä yhdistää usein se, että lähtötilanne on epäselvä, rakenteiden tai järjestelmien todellisesta kunnosta ei ole oikeaa tietoa ja yleisesti edessä olevan remontin hyväksyminen ottaa koville.

Korjaushanke on iskettävä liikkeelle, mutta askeleen ottaminen epätietoisuudesta eteenpäin on haastavaa. Edessä on pitkiä yhtiökokouksia perusteluineen, hyvien kumppaneiden etsimistä ja ennen kaikkea, suurehkot kustannukset tulevasta.

Puran tässä kolmen kirjoituksen sarjassa muutamia keskeisiä termejä auki ja annan vinkkejä siihen, mistä voit lähteä hakemaan lisätietoa korjaushankkeen lähestyessä.

Lähtötiedot selville ja suunnittelemaan

Suunnittelussa puhutaan paljon lähtötiedoista. Käytännössä suurin ongelma korjaushankkeiden suunnittelussa ovat lähtötiedot, tai siis niiden puute tai niissä oleva väärä informaatio. Varsinainen suunnittelutyö on lopulta varsin yksinkertaista, kun on ensin päätetty hankesuunnittelussa, mitä halutaan. Hankesuunnittelusta on myös oma kirjoitus, ”Hankesuunnittelu – mitä, miten ja miksi” -jossa kerrotaan aika tarkkaan tästä vaiheesta.

Ajantasakuvat – dwg-kuvat ja laserkeilaus

Hankesuunnittelun lisäksi tarvitaan mielellään ajan tasalla olevat piirustukset, yleisesti dwg -muodossa, jotta suunnittelutyö voidaan tehdä eri suunnitteluohjelmilla. Usein taloyhtiöistä löytyy joko vanhoja piirustuksia paperilla tai rakennusvalvonnan arkistosta samat paperikuvat skannattuna pdf -muotoon. Näitä vanhoja alkuperäisiä piirustuksia voidaan käyttää hyvin putkiremonttivaihtoehtojen arvioimiseen ja vanhojen putkireittien selvittämiseen sekä julkisivujen uudelleen piirtämiseen, digitaaliseen muotoon.

Huoneistojen osalta nämä alkuperäiset kuvat eivät ole kovin luotettavia. Tällöin nousee esille termi ajantasakuvat. Ajantasakuvat tarkoittavat ajan tasalla olevia, todellista tilannetta esittäviä piirustuksia eri kerroksista. Ne edellyttävät jokaisen huoneiston ja jokaisen tilan – siis huoneen tai muun tilan – läpikäyntiä, mittojen tarkistamista ja merkitsemistä alkuperäisiin piirustuksiin. Tämän jälkeen voidaan piirtää todellista tilannetta kuvaavat ajantasaiset piirustukset digitaaliseen muotoon. Tämä kuulostaa työläältä ja suhteellisen arvokkaalta puuhalta ja sitä se usein onkin. Onneksi tähän on kehitetty laserkeilaus, jossa mittojen ottamisen tekee skannerin tyylinen laserkeila ja piirustusten tekeminen on käytännössä tietomassan käsittelyä. Tämäkin menetelmä edellyttää jokaisessa tilassa käymistä, mutta on huomattavasti nopeampaa kuin mittaaminen käsityönä.

Termejä, joita ajantasapiirustusten ympärillä liikkuu ovat: laserkeilaus, skannaus ja pistepilvi eli tietomassa, josta piirustukset laaditaan. Keskeistä on, että ajantasaiset piirustukset ovat käytettävissä etenkin linjasaneerauksen suunnittelussa, jotta syntyvä suunnitelma on toteuttamiskelpoinen.

Kuntotutkimukset, viemäreiden kuvaus ja röntgen -kuvat

Muita tärkeitä lähtötietoja, korjaushankkeesta riippuen, ovat erilaiset kuntotutkimukset. Julkisivujen ja parvekkeiden korjauksissa kuntotutkimus, siis tutkimus, jossa on oikeasti selvitetty rakenteiden kuntoa, on ainoa tapa selvittää, mikä korjaustapa julkisivulle on tarpeellinen. Kuntotutkimuksella saatu todellinen tieto julkisivurakenteen kunnosta kertoo jo sellaisenaan, mitä teknisiä vaihtoehtoja julkisivun korjaamiseksi on käytettävissä. Julkisivun kuntotutkimus on projekti, johon liittyy aina – siis ihan aina – poraamalla otettavat näytteet julkisivurakenteesta. Näytteistä tutkitaan vetolujuus, karbonatisoitumissyvyys, kloridit ja ohuethieanalyysi. Kuulostaa jännittävältä, mutta vain näiden tutkimusten perusteella voidaan betonikorjausten oikea tarve määritellä.

Putkiston osalta kuntotutkimus on tärkeä pääasiassa silloin, kun korjausajankohtaa halutaan siirtää eteenpäin ja arvioidaan jäljellä olevaa putkien käyttöikää. Toinen selkeä tarve putkiston tutkimuksille on silloin, kun halutaan käyttää putkiston sisäpuolisia korjausvaihtoehtoja ja varmistua niiden soveltuvuudesta. Putkiston tutkimuksessa viemäreiden osalta videokuvaus putken sisältä kertoo paljon viemäreiden toiminnallisuudesta, mutta van röntgen -kuvauksella saadaan tarkka tieto siitä, mikä on putkiston paksuus eli kuinka paljon putkimateriaalia on vielä jäljellä alkuperäiseen nähden. Siitä tiedosta syntyy käsitys myös jäljellä olevasta käyttöiästä.

Hormikartoitus on käytännössä hormiston kuntotutkimus, jolla varmistutaan ilmanvaihtohormien toiminnasta ja kulkureiteistä. Hormien kunto on ratkaiseva tekijä taloyhtiön ilmanvaihdon toiminnan kannalta ja liittyy itseasiassa aika moneen korjaushankkeeseen. Vanhat viemärit ja vesijohtoputket kulkevat yleensä ilmanvaihtohormien yhteydessä olevassa putkihormissa, joten linjasaneerauksen aikana hormeja voidaan helposti uusia tai korjailla niissä olevia vikoja.

Ikkuna- ja julkisivuremonttien yhteydessä parannetaan tuloilman saantia, joten myös poistuvan ilman kulkureittien kunto on merkittävää tietoa. Siksi hormikartoitus on useissa remonteissa tarvittava lähtötieto.

Haitta-ainekartoitus on välttämätön kaikissa korjaushankkeissa, joissa vanhoja rakenteita puretaan. Tämä koskee myös osakkaiden omia huoneistoremontteja, joten haitta-ainekartoituksen tekeminen palvelee taloyhtiössä yhtä lailla osakkaita omien remonttien tekemisessä kuin taloyhtiötä taloyhtiön erilaisissa korjaushankkeissa. Tämä tietysti edellyttää sitä, että kartoitus kattaa kaikki rakenneosat, joita puretaan tai porataan.

Seuraavassa kirjoituksessani tarkastellaan suunnitteluvaiheen termistöä. Palataan pian aiheeseen!

Jos et vielä ole Talokummin uutiskirjeen tilaaja, niin tästä pääset liittymään mukaan.Jaakko Suomela

Jaakko Suomela työskenteli Talokeskuksella vuosina 2016 - 2019 erilaisissa myynnin, markkinoinnin ja asiakkuudenhallinnan tehtävissä.

3 kommenttia

  • Meidän taloyhtiössämme tehtiin taannoin kunnostustöitä, ja kuntotutkimusta tekemään palkattiin rakennusurakoitsija. Ei tuollaisissa hommissa kannata lähteä sooloilemaan, vaan ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä välittömästi. Remontti tehtiinkin huolellisesti ja aikataulussa, kiitos osaavan urakoitsijan.

  • Meillä alkaa kohta taloyhtiössä putkiremontti, kun kuntotutkimuksessa ilmneni ettei sitä voi lykätä. Ja ne sanoi tarkistavansa viemäreiden kunnon. Miten viemärikuvaus tehdään käytännössä?

    • Viemärikuvaus suoritetaan viemärikuvauskameralla. Laitteessa on pitkä kaapeli ja sen päässä on kamera. Kamera työnnetään putkeen, kuva näkyy laitteen näytöllä ja laite tallentaa videot. Kaikki videot käydään erikseen läpi ja materiaali analysoidaan. Mikäli viemärit ovat tehty valuraudasta, niin niistä kannattaa myös ottaa röntgenkuvia. Jos sinulla on lisää kysymyksiä, ota suotaan yhteyttä meidän LVV-kuntotutkijaan sähköpostilla johan.ronnblad@talokeskus.fi tai puhelimella 044 735 90 25.

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.