Julkisivuremontti – miksi, milloin ja miten

Julkisivuremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Julkisivuremontti tulee ajankohtaiseksi noin 20-50 vuoden välein. Haarukka on suurehko, mutta remontin ajankohtaan vaikuttaa olennaisesti julkisivujen kunto ja materiaali. Julkisivuja on erilaisia: julkisivu voi olla rapattu, muurattua tiiliä, betonia, pesubetonia, levyä tai tiililaattapintaa. Julkisivu voi myös koostua useammasta eri materiaalista. Julkisivuremonttiin yhdistetään myös liittyvien rakenteiden uusimista, kuten ikkunoita, parvekkeita, katoksia, räystäitä ja niin edelleen.

Julkisivuremontin ajankohta

Julkisivun kunto selvitetään kuntotutkimuksella. Julkisivujen kuntotutkimus antaa luotettavan kuvan nykytilasta ja määrittää korjaustavan. Julkisivun todellinen kunto ei välttämättä näy ulospäin. Siksi on tärkeää teettää julkisivun kuntotutkimus. Ensimmäinen kuntotutkimus rakennuksessa tulisi tehdä noin 20 vuotta rakennuksen valmistumisen jälkeen ja seurantatutkimukset noin kymmenen vuoden välein.

Julkisivuremontin kesto

Julkisivuremontin kesto vaihtelee viikoista kuukausiin. Useimmiten asumishaitta riippuu huoneiston sijainnista, esimerkiksi läpitalon huoneistoissa usein toinen puoli on koko ajan ”vapaana” ja toisella puolella on peittävät suojaukset. Tilanne on epämukavampi huoneistossa, jossa kaikki ikkunat ovat samalla seinällä. Kustannusten vuoksi julkisivuremontit toteutetaan pääsääntöisesti ajanjaksolla, jolloin lämpötila on jatkuvasti nollan yläpuolella. Toki julkisivuremontteja voi toteuttaa talvellakin, mutta tämä edellyttää usein koko kiinteistön huputtamista ja työalueen lämmittämistä. Tämä luonnollisesti nostaa kustannuksia.

Julkisivuremontin hinta

Julkisivuremontin kustannukset vaihtelevat 150-600€/huoneistoneliö. Hintaan vaikuttaa julkisivun materiaali ja korjaustapa. Yleensä julkisivuremontin kustannukset jaetaan taloyhtiössä osakkaiden maksettavaksi huoneiston pinta-alan mukaan. On myös mahdollista, että kustannukset jaetaan osakkeiden lukumäärän perusteella. Maksuperuste on määritelty yhtiöjärjestyksessä. Julkisivuremontin hintaan voi vaikuttaa parhaiten teettämällä kuntotutkimukset ajoissa. Näin julkisivuremontti ei pääse yllättämään ja korjaustoimet voidaan tehdä ajoissa.

Julkisivuremontin asumishaitat

Vaikka julkisivuremontti kohdistuukin talon ulkopuolelle, vaikuttaa remontti merkittävästi asumisviihtyvyyteen. Urakka-alueella ikkunat suojataan ja peitetään ja vanhoja julkisivurakenteita puretaan tarvittavin osin. Tämä aiheuttaa merkittävästi melua ja pölyä rakennuksen ulkopuolella. Pölyn takia koneellinen ilmanvaihto on laitettava pois päältä, jotta pöly ei pääse sisään. Tämä johtaa siihen, että asunnoissa on pimeää ja kuumaa. Käytännössä, jos vain on mahdollista, pahimman purkuajan ajaksi olisi hyvä asua muualla. Uuden julkisivun rakentamisen aikana, meluhaitta on huomattavasti pienempi, mutta ilmanvaihto on yhä pois päältä ja ikkunat on peitettynä. Huoneistossa on siis edelleen pimeää ja tunkkaista. Myös pihamaalla on telineitä. Vaikka asunto on asumiskäytössä, niin aika ajoin voi olla mukavampaa olla muualla.

Julkisivuremontin hyödyt

Pääsääntöisesti julkisivuremontin hyödyt näkyvät asumismukavuuden lisääntymisenä tai kiinteistön arvon nousuna. Myös energiataloudellisuus saattaa parantua remontin yhteydessä. Julkisivuremontissa jo rakennusaikana mahdollisesti tapahtuneet virheet tai puutteet saadaan tarvittavin osin korjattua, lisäksi koko rakennuksen ilmettä voidaan entisöidä tai ajanmukaistaa. Julkisivuremontti on siis mahdollisuus.

Susanna Kinnunen

Susanna Kinnunen on suunnittelupäällikkö ja rakennusarkkitehti. Työssään Susanna auttaa kiinteistön omistajia näkemään kiinteistönsä parhaat puolet. Vapaa-ajalla Susanna matkustelee ja käy kuntosalilla.

Kommentoi

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.