Asunnon myynti ennen putkiremonttia

Putkiremontti on yleensä kallein taloyhtiön remonteista. Kiinteistöliiton toteuttaman korjausrakentamisbarometrin mukaan pääkaupunkiseudulla keskimääräinen kokonaiskustannus oli 880 euroa ja muualla Suomessa 450 euroa huoneistoneliöltä. Hintavaihtelua esiintyy paljon, sillä hintaan vaikuttavat monet eri tekijät, kuten rakennuksen ikä, kunto, sijainti ja menetelmä, jolla putkiremontti toteutetaan.

Putkiremontin hinta on aina taloyhtiökohtainen

Putkiremontin hinta on aina taloyhtiökohtainen. Jokainen taloyhtiö päättää itse, mitä kunnostustöitä se sisällyttää putkiremonttiin ja millainen on esimerkiksi taloyhtiön perustaso. Näin putkiremontista maksettu hinta ei ole suoraan vertailukelpoinen naapuritaloyhtiön kanssa, vaikka rakennukset olisivat lähes identtisiä rakennustavaltaan.

Putkiremontin vaikutusta asunnon hintaan on pohdittu aika ajoin. Kannattaako asunto myydä ennen putkiremonttia vai putkiremontin jälkeen? Aiheesta on tehty viime vuosina kaksi varsin ansiokasta tutkimustakin, Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton pyynnöstä toteutettu Natalia Nikolan maisterityö ”The effect of pipe repairs on housing prices” Aalto-yliopistosta sekä Ilja Venäläisen Pro Gradu -tutkielma ”Putkiremontin vaikutus asunnon myyntihintaan Kuopiossa” Itä-Suomen yliopistosta. Vaikka tutkimukset on tehtykin eri vuosina ja hieman eri näkökulmasta, tulokset ovat samansuuntaisia.

Vaikka tutkimukset on tehtykin eri vuosina ja hieman eri näkökulmasta, tulokset ovat samansuuntaisia.

Asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia. Putkiremontti vaikuttaa negatiivisesti asunnon hintaan jo kuusi vuotta ennen remonttia ja kiihtyy remontin lähestyessä. Putkiremontin jälkeen asunnon hinta nousee, mutta hinnan nousu ei riitä kattamaan remontin kustannuksia. Remonttiin menevät kohteet ovat siis ylihintaisia. Myyjä saa asunnosta paremman hinnan ennen putkiremonttia kuin putkiremontin jälkeen.

Asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen. Paljon riippuu myös siitä, mitä asunnon ostaja suunnittelee uudelle asunnolle tekevänsä. Putkiremontti on myös mahdollisuus uusia oma kylpyhuone mieleiseksi ja omaan elämäntilanteeseen sopivaksi. Remontin yhteydessä voi myös tehdä omia asuntokohtaisia parannuksia. Lisäksi, jos riittävän moni osakas tekee samanlaisia uudistuksia, voidaan nämä sisällyttää taloyhtiön urakkaan, jolloin kustannukset jäävät matalammiksi kuin siinä tapauksessa, että jokainen osakas teettäisi uudistukset omalla urakoitsijallaan. Asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia, jos ei aio jäädä itse asumaan asuntoon. Asumisviihtyvyydelle on vaikea laskea euromääräistä arvoa.

No, entäs se ostaja sitten? Asunto kannattaa ostaa putkiremontin jälkeen.
Tällöin usein pitkä pohtimisaika erilaisine vaiheineen on menty ohi ja taloyhtiössä on saatu päätöksiä tehtyä. Myös asumishaittaa aiheuttava remonttivaihe on takana ja pääset suoraan uusiin tiloihin. Huoneistoon kohdistuva yhtiölainaosuus on tarkasti tiedossa ja voit päättää, maksatko sen kokonaan omalla rahoituksella vai rahoitusvastikkeena.

Jos kuitenkin ostat asunnon, johon on tulossa putkiremontti, vertaile asuntoa vastaavanlaisiin kohteisiin, jotta et maksa asunnosta ylihintaa. Vanhojen märkätilojen kanssa voi myös joutua elämään vuosia. Jos haluat tehdä täydellisen kylpyhuoneremontin ennen putkiremonttia, on sinun otettava tuleva putkiremontti huomioon. Jos putkiremontin suunnittelu on vasta käynnissä, pääset vaikuttamaan remontin yksityiskohtiin ja kustannuksiin.

Jaakko Suomela

Jaakko Suomela työskenteli Talokeskuksella vuosina 2016 - 2019 erilaisissa myynnin, markkinoinnin ja asiakkuudenhallinnan tehtävissä.

2 kommenttia

  • Kuten sanot, putkiremontti on yksi työläimmistä ja arvokkaimmista remonteista. Juuri tutulta kuulin miten iso työ alkuselvityksissä on ja myöskin putkitöiden tekijöiden valinnassa. Onkohan tähän keksitty helpottavia sivustoja jo tänä päivänä tai mitä vaan mikä helpottaisi suunnittelutyötä.

  • Miten on jos rivitalon osakkeeseen on tehty jo putkiremontti (keittiö ja sauna tilat).
    Mutta muuhun taloon ei ole tehty, niin paljonko tai millä %:lla joutuu osallistumaan tulevaan putkiremonttiin? Saisiko suuntaa antavaa tietoa?

Keskustellaan lisää

Aloitetaan keskustelu teidän taloyhtiöstänne. Sovitaan tapaaminen ja katsotaan yhdessä, mitä teidän taloyhtiöllenne kuuluu.

Avaa kalenteri

Sisäpiiri

Liity Talokummin sisäpiiriin ja saat ilmaiset asiantuntijavinkit taloyhtiösi arvon säilyttämiseen, korjaushankkeiden käynnistämiseen ja hallituksen pyörittämiseen.

Kun liityt, saat heti sähköpostiisi Sähköautojen latauspisteet -oppaan PDF -muodossa.